Začínáme zkoušet Vítězný únor

Publikováno dne: 24.8.2016

Klicperovo divadlo začíná zkoušet v režii Břetislava Rychlíka Vítězný únor, nejnovější hru významného českého dramatika Pavla Kohouta, kterou uvede na konci října ve světové premiéře! Autor se v úterý zúčastnil zahajovací zkoušky, kde svoji hru sám přečetl.

Vítězný únor s podtitulem Alžbětinské drama z léta Páně 1948 přináší Groteskně mrazivý a mrazivě groteskní pohled na zlomový okamžik našich dějin. Celá hra je napsána ve formě shakespearovské tragédie a důsledně v blankversu. Pavel Kohout v režijní poznámce uvádí: "Nebylo úmyslem autora dramatizovat konkrétní historickou událost pro účely školní výuky, nýbrž použít ji jakožto modelovou situaci pro svébytné drama - s odvoláním na Shakespearovy Války růží, které nakládají s historickými podklady podobně a pro mne příkladně.” Ve hře nalezneme vedle smyšlených postav i reálné aktéry, jako je Jan Masaryk, jeho přítelkyně, americká spisovatelka Marcia Davenportová, Edvard Beneš s manželkou Hanou a další, objevuje se zde i autorův dvojník, básník Pavka.

V inscenaci bude účinkovat celkem 19 herců Klicperova divadla, mezi kterými nebudou chybět Jan Sklenář, Jan Vápeník, Vojtěch Dvořák, Kamila Sedlárová, Marie Poulová, Jiří Zapletal a další.


Zobrazit všechny novinky »