RECENZE: Do noci zahoukal poslední vlak v Hradci

Publikováno dne: 25.2.2015

Simoně Petrů a Anně Petrželkové spolupráce na jevištích sluší, což nejnověji připomněly inscenací Medvědi s podtitulem Všichni jsou bratři v hradeckém Klicperově divadle. Nedejme se mást písmenkem v názvu. V centru pozornosti autorek se ocitli Jan a František Nedvědi a fenomén českého zpívajícího trampingu. A také jeho folku.

Bezesporu se Medvědi zařadí k nejúspěšnějším opusům Petrů a Petrželkové: k Tichému Tarzanovi o životě a díle bizarního houmelese, a dnes uznávaného světového fotografa Miroslava Tichého, nebo k P.Š.T. o lesku a bídě Strýčka Jedličky a dalších dětských idolů, jakými byly Štěpánka Haničincová nebo Dáda Patrasová; obě dílka v Huse na provázku.

Melodie a chytlavé verše

Nedvědy sledují autorky od trampských začátků na Sázavě, vítezství na Portách, od kapel Toronto, Brontosauři nebo jejich účasti na nejslavnější části úsečky Spirituál kvintetu, až po troufalý vrchol cesty v roce 1996, kdy jenom tak z plezíru k Janovým padesátinám si usmysleli vyprodat podobně jako třeba Rolling Stones pražský Strahov. Následoval rozchod a předčasné zmagoření. To všechno v dobových souvislostech až ke konečně deziluzi.

Je český tramping vždy jen čistým společenstvím hledajícím v nelehkých dobách nezávislost, svobodu a pravdu? A nezbyl z toho všeho jen sentiment, kýč a faleš líbivého veršování nepodpořeného osobním příkladem bratrů, kteří se nakonec v nové éře pokleslého bavičství ještě za života kamsi předčasně vytratili? Jako občasné sousto pro bulvár?!

Jana a Františka ve všech rozporech na jejich pouti naplněné slávou i prohrami znamenitě představují Janové Sklenář a Vápeník. S akcentem právě na osobní prožitky interpretují nejslavnější songy Nedvědů, v nichž dominují melodie a dodnes chytlavé verše.

Nedvědi, přijďte pobejt

U Klicperů je muzikálnost doma, a tak Sklenáře a Vápeníka stylově doplňují Jakub Tvrdík, Zora Valchařová-Poulová, Marta Zaoralová, Vojtěch Dvořák, Lubor Novotný a Lenka Loubalová.

Přál bych Medvědům, aby je nepotkal osud Drábkovy Koule, na kterou Fibingerová s Kratochvílovou nikdy nepřijely, vydrážděny Barborou Tachecí do zbytečné opozice. Ostatně Sára Tlachecí z Koule hru taky nikdy neviděla. Bylo by dobré, kdyby Jan a František, jestli se dožijí, navštívili Medvědy třeba v červnu na festivalu Divadlo evropských regionů. A vsadím se, kdyby sebrali odvahu a zazpívali spolu, bude jim Hradec zase ležet u nohou.

Klicperovo divadlo Hradec Králové - Simona Petrů: Medvědi (Všichni lidé jsou bratři). Režie Anna Petrželková, dramaturgie Jana Slouková, scéna Lucie Labajová, kostýmy Lenka Odvárková, hudba Jakub Kudláč. Česká premiéra 21. února, psáno z reprízy 23. února 2015 ve Studiu Beseda.

Hodnocení 80%

J. P. Kříž, Právo


Zobrazit všechny novinky »

  • Fotogalerie