TISKOVÁ ZPRÁVA: David Drábek - Český les

Publikováno dne: 14.5.2015

Poslední premiérou sezony 2014 / 2015 bude 30. května 2015 na hlavní scéně ČESKÝ LES, bestiální kabaret Davida Drábka, podávající zprávu o stavu české kotliny.

„Ó, český lese, kam člověk hne se, všude se na něho lepkavě snese našeho národa přírodní pohoda!“

Co to zašramotilo v houští? Čí cinkot kopýtek a šmrdlání oháněk značkuje na mýtině mlází a pod stromisky mech? To zvířata z tuzemského hvozdu míří na sněm. Exaltovaná sojka nese alarmující zvěst: z Východu se sem valí krvelačný ruský medvěd i s rozežranou chotí! Česká zvířátka se okamžitě rozhodnou postavit valibukovi se zbraní v ruce! Ale... no však to znáte. Do krevních oběhů místních savců, ptáků i hmyzu počne odkapávati strach a vyčůránky... A už je tu rozpad nadšení, už je tu rozkol uvnitř fauny. Opět to skončí u dělení – vzbouřenci, kolaboranti a šedá zóna. Víc prozrazovati nesmíme. Prostě se těšte na hrdinného Myšáka, Kance jak od Homolkových, světáckého Lišáka, Zajíce komunistu, gender - Kudlanku, osamělou Sovu, hypochondriálního Jelena, neparfémovanou Tchořici, muslimského Klokana, vágusovitého Vlka, Myš s ADHD, muzikální Žížalu a další. Kdyby nic víc, odnesete si z našeho kabaretu jedno revoluční zjištění: zvířata ve zdejších lesích se podobají českým lidem jako kukaččí vejce kukaččímu vejci.

A na koho se tedy na jevišti můžete těšit? Intelektuála Myšáka hraje Jiří Panzner, jeho lásku, hyperaktivní MyškuNatálie Holíková. Jako Sojku, nositelku špatných zpráv, uvidíte Zoru Valchařovou-Poulovou. Nechybí ani legendární dvojice Vlk (Jakub Tvrdík) a Zajíc (Vojtěch Dvořák), Motýla, špatného vypravěče vtipů, hraje Marie Poulová, jako hypochondriálního Jelena uvidíte Lubora NovotnéhoŽížalu, bezúdou milovnici muzikálů, ztvární Isabela Smečková-BencováMarie Kleplová hraje mužům nebezpečnou Kudlanku, reptavého bodrého Kance ztvární Filip Richtermoc, pákistánského uprchlíka Klokana Josef ČepelkaMartina Nováková se představí v roli Tchořice, jako samotářskou Sovu uvidíte Petra VrběckéhoKrtka hraje Maxime Mededa a roli světácké superstar Lišáka ztvární Vladimír Polívka. Nad Českým lesem pak bdí Taťka Šmoula v podání Jana Bílka a Myslivec David Smečka. No a kdo že hraje onu nebezpečnou hrozbu z východu? Jako hrozivý párek Medvědů uvidíte Jana Vápeníka a Kristýnu Kociánovou.

Důležitou složkou inscenace je i živá hudba v podání speciální kapely Los Střevlíkos ve složení Aleš StaněkJan BáraVojtěch ŠkráčekMartin Sedláček a Vít Skalička.

Hudbu k inscenaci složil Darek Král, písňové texty Tomáš Belko, autorem scény a kostýmů je Jan Štěpánek, dramaturgicky se na inscenaci podílela Jana Slouková, choreografie připravila Henrieta D. Hornáčková a autorem textu a režisérem inscenace je samozřejmě David Drábek.

Co je horšího, než lesní požár? Je Taťka Šmoula z Bruselu? Proč se Sovou nechce nikdo zapařit? Jak dopadne láska nepraktického Myšáka a zrychlené Myšky? Má Krtek kalhotky? Jaké má Kudlanka zkušenosti s manželstvím? Stane se Žížala muzikálovou hvězdou? Čím bude horlivý Zajíc vítat Medvěda? Co skrývá muslimský Klokan ve své kapse? Kolik toho vykouří Vlk denně? Dobere se Motýl někdy pointy? Jak to vidí Kanec Homolka? A má Mysliveček na posedu palouk pěkně v dohledu? 

To vše a ještě mnohem více vám zodpoví naše inscenace!!!!

Těšte se na premiéru 30. května 2015 na hlavní scéně Klicperova divadla!!!

 

ROZHOVOR S AUTOREM A REŽISÉREM DAVIDEM DRÁBKEM

Co vás přivedlo k tématu Českého lesa?

Český les je pro mě záležitost téměř mystická. Vyrostl jsem v domě u lesa, strýc hajný k nám nosil různé zatoulánky, takže jsem se staral o spoustu zvířat, ke kterým se normální dítě nedostane, včetně bažantů, ondatry nebo puštíka. Posedlost zvěří u mě tedy figurovala od malička, chtěl jsem být poté dokonce zvěrolékařem - učedníkem inženýra Josefa Wágnera, stát se ředitelem ZOO nebo pronásledovat pytláky u Viktoriina jezera. Dnes už miluju přírodu spíš jako duchovní entitu, čerpám z ní sílu, obdivuji se jí. Můj „dětský les“ se tak stal hájemstvím pro všechny mé fantazie a představy.

Do jakého zvířátka byste obsadil sám sebe?

I když se nabízí „Davídek – medvídek“, vždycky mi byla blízká vydra, vodní tvor z naší divoké fauny. I já sám se vždycky pohyboval ve vodě lépe, nežli na suchu, toto zvíře mi zkrátka přišlo vždycky pozoruhodné.

Jaká je vaše nejoblíbenější a naopak nejméně oblíbená česká vlastnost?

Člověk by neměl generalizovat, ale určité zobecnění je tu důležité. Určitě se nabízí závistivost a nepřejícnost, jedny z mých skutečně neoblíbených českých vlastností. Přidává se xenofobie, dějinné švejkování, to, že Češi jako národ neumíme být Evropě pevnými partnery, ona nedospělost malého národa, který zřejmě logicky musel ve svých dějinách takhle švejkovat, být proměnlivý a kluzký, aby obstál, to je ta věc, která je mi na Češích nejvíc protivná. A co mi je příjemné na české povaze? Protože je to o lidech, o jednotlivcích, tak vždycky ty chvíle, kdy tohle neplatí, kdy se objeví, často izolovaná, individualita, která si troufne býti hrdinou, vezme na sebe odpovědnost a odvahu a nebojí se si za ní stát.

Můžete nám představit své spolupracovníky?

Je to parta nechvalně známých individuí, která jsme dali dohromady. Celkové punkové a trošku anarchistické vyznění má na svědomí po výtvarné stránce Honza Štěpánek, který dělal už výpravu k Noci oživlých mrtvol, na kterou Český les dramaturgicky navazuje. Tolik druhů umělých kožek, nakombinovaných s tesilem, člověk skutečně jinde neuvidí. Dramaturgii dělá Jana Slouková, Darek Král veškerou hudbu – zpestřením bude rozhodně úplně nová kapela z mladých muzikantů „Los Střevlíkos“, takže představení bude doprovázené živou hudbou. 

Jste typický Čech?

To je příliš těžké říct. Rád tvrdívám, zvlášť když jsem rozespalý, že mám vikingské kořeny, můj bratr je čistý Viking, model 2015. Nedokážu říct, v čem jsem typický Čech, ale rozhodně miluju češtinu. Ta je mi zásadní a nutnou potřebou. Říká se, že když člověk přejde do cizího jazyka, padá mu IQ o dvacet bodů, já si ale myslím, že mu padá o podstatně víc. Kromě lásky k češtině mám i potřebu českého humoru, který taky patří rozhodně k těm pozitivním „českým“ věcem.

Proč jste si zvolil pro Český les žánr kabaretu?

Nabízelo se to, neboť jde o útržkovité výstupy ve velikém obsazení, zvířátek máme na jevišti opravdu hodně a jejich vstupování do děje je pak nutně svým způsobem klipovité, ostře pointované a skečové. A stejně jako Noc oživlých mrtvol byla kabaret, přichází teď na její uprázdněné místo ten samý žánr - samozřejmě s tím jedním velkým riskem, že se inscenace bude uvádět na hlavní scéně, ne ve Studiu Beseda.

 

ROZHOVOR S HUDEBNÍM SKLADATELEM DARKEM KRÁLEM

Po kolikáté jste v Hradci Králové?

Pravidelně sem jezdím od roku 2009, od inscenace Ještěři, ale už v roce 2005 jsme tu s Davidem Drábkem dělali inscenaci R.U.R. a poté Macbetha. Objevuji se v Hradci velmi často, kontroluju totiž zpěvy v představení, korepetuju, takže se dá říct, že tak jednou týdně tu jsem.

Pamatujete si úplně první inscenaci, do které jste dělal Davidu Drábkovi hudbu?

Ještě na vysoké škole, byly to Hořící žirafy, Davidova první samostatná hra, po které se pak jmenovalo i naše divadelní studio.  Byl to rok 1993.

Je těžké napsat hit?

Ano! Jsem typ, který to nevysedí, musím si počkat na konstelaci, kde se to buď v hlavě, nebo u nástroje potká. Není to ovšem úplně bez přípravy, do situace, do které hit patří, se musím nejdřív vžít, vnímat, jaká je atmosféra, kdo má píseň zpívat… nějakým způsobem se takhle naladím a jsem jistým způsobem vnitřně nervózní a čekám, chodím pár dní kolem piana a v určitém momentu se mi povede tu melodii podchytnout  - a v momentě, kdy ji zachytím, vím, že je to ona a spadne to ze mě.

Jaké písničky jste připravil do Českého lesa?

Původně jsme uvažovali jen o převzatých hitech, které by kapela na jevišti interpretovala, nakonec jsme se však rozhodli pro původní tvorbu, písně tedy píšu já, texty Tomáš Belko – textař skupiny Sto zvířat. Myslím si, že naše Los Střevlíkos bude v Klicperově divadle hodně netradiční kapela,  nebude to totiž žádné pianino a hrající pán s buřinkou,  ale opravdu nabroušená skupina mladých kluků s mladým zvukem a mladou produkcí. Doufám proto, že osloví i mladší lidi a studenty.

Kdybyste se měl obsadit do nějakého zpívajícího zvířete, jaké by to bylo?

Určitě zpívající medvěd. S M, pozor, Nedvěd ještě ne.

Proč by měli diváci na Český les určitě přijít?

Myslím, že to bude velmi vtipná věc, což lidé od Davidovy komedie očekávají, ale přitom bude zaměřená na aktuální věci, které se kolem nás dějí, takže bude rezonovat i s tím, co diváci dennodenně čtou v novinách a vidí v televizi a mohou se v ní tedy poznávat. I samotný text hry se bude v průběhu repríz aktualizovat, takže inscenace může být zajímavá i pro lidi, kteří ji uvidí dvakrát, třikrát.

 

DRAMATURGYNĚ JANA SLOUKOVÁ O INSCENACI

„V tomto bestiálním kabaretu či, chcete-li lesní revue, společně zkoumáme českou povahu a studium sekundární literatury k tomuto tématu tedy nebylo zrovna nejoptimističtější. Jak pravil klasik, český národ sice jen hoří nebo hnije, optimismus jsme si však během příprav vydatně dodávali jak jinak než českým humorem. Neznám příliš českých divadel, ve kterých si dokážu představit noblesní herečky v rolích páchnoucích Tchořic, chaoticky poletujících Sojek či krvežíznivých Kudlanek. Nevím, kde jinde by se herci na zkouškách s nadšením vyblbli jak v prvním roce dramaťáku a kde jsou dramatičtí umělci okamžitě schopni opustit Stanislavského i Brechta a dělat na jevišti skopičiny z čiré divadelní radosti a hravosti. Kabaret Davida Drábka našel v Klicperově divadle svůj správný domov.  Užijte si s námi zběsilý průlet českou kotlinou! Poodhalte závoj z mechu a kapradí a zkontrolujte stav onoho bájného Českého lesa!“

 

Český les

Czech for Rest.
Bestiální komiks.
Dedikováno A.E.Brehmovi @ ing. Josefu Vágnerovi.

Hudba: Darek Král
Texty písní: Tomáš Belko
Scéna a kostýmy: Jan Štěpánek
Dramaturgie: Jana Slouková
Scénář a režie: Dr.Back

 

Zvířata a obsazení:

Myšák, neurotik a možný hrdina --- Jiří Panzner
Myš, kráska s ADHD --- Natálie Holíková
Sojka, nutkavá informátorka --- Zora Valchařová-Poulová
Vlk, floutek a la Jen počkej, zajíci --- Jakub Tvrdík
Zajíc, floutek a la Jen počkej, vlku --- Vojtěch Dvořák
Motýl, nejprostomyslnější tvor světa --- Marie Poulová
Jelen, pesimistický hypochondr --- Lubor Novotný
Žížala, muzikálová hvězda v domácnosti --- Isabela Smečková-Bencová
Kudlanka, hrozivá seniorka --- Marie Kleplová
Kanec, reptavý hospodský --- Filip Richtermoc
Klokan, pákistánský uprchlík ze ZOO  --- Josef Čepelka
Tchořice, postrach parfumerií --- Martina Nováková
Sova, primář noční mýtiny --- Petr Vrběcký
Krtek, mouřenín s broukem v hlavě --- Maxime Mededa
Lišák, superstar a světák --- Vladimír Polívka
Medvěd, ruský rozpínavec a hrozba --- Jan Vápeník
Medvědice, kýčovitá fiflena --- Kristýna Kociánová
Myslivec --- David Smečka
Los Střevlíkos, kapela --- Aleš Staněk (kytara), Jan Bára (kytara), Vít Skalička (bicí), Vojtěch Škráček (baskytara), Martin Sedláček (klávesy)
a
Jan Bílek jako Taťka Šmoula.

PREMIÉRA 30. KVĚTNA 2015 NA HLAVNÍ SCÉNĚ KLICPEROVA DIVADLA

 

Tiskovou zprávu vytvořila a další informaci dodá
dramaturgyně Klicperova divadla
Jana Slouková


Zobrazit všechny novinky »

  • Fotogalerie