Zora Valchařová-Poulová v nominacích na Ceny Thálie 2015

Publikováno dne: 3.2.2016

Členka uměleckého souboru Klicperova divadla Zora Valchařová-Poulová byla nominována na Cenu Thálie 2015 za mimořádný umělecký jevištní výkon v oboru činohra. Herečka zazářila jako Violet Westonová v inscenaci Srpen v zemi indiánů, která měla premiéru v Klicperově divadle v režii Terezy Karpianus v říjnu loňského roku.

"V inscenaci, která oproti textu překvapivě akcentuje groteskní rys situací, vytváří Valchařová Poulová ve své Violet uvěřitelnou, životnou figuru, která nenuceně přechází mezi realismem a prudkou stylizací. Jako dominantní matka rodu umí být nejen děsivá, trapná a zahanbující, ale také překvapivě pochopitelná. Výsledkem je jeden z hereččiných nejpůsobivějších výkonů," uvádí oficiální materiály k vyhlášení nominací.

"Role Violet mi osobně přinesla jistě zadostiučinění. Profesně bych to nazvala “herectví jako trauma i terapie”. Obsah té role je hluboce temný a bolestný, takže v určité fázi zkoušení vás vnitřně srazí na kolena, ale později pochopíte, že dostat ze sebe nejen mléko, ale i dehet, je velmi osvobozující. Navíc ta žena, kterou hraju, si ke svým bližním dovolí opravdu cokoliv. To v reálném životě nejde, slušnost a pokora vám nedovolí. Takže lišácky přiznávám, že je velmi lákavé si na jevišti takhle zařádit. Potom všechnu tu špínu odložím v šatně s kostýmem a jdu zas žít podle desatera, čtyřech dohod, či čeho ještě. Podle citu," uvedla nominovaná herečka.

V širších nominacích na Cenu Thálie se v letošním ročníku objevili také Vladimír Polívka za roli Lenského a Pavlína Štorková za roli Taťány v inscenaci Evžen Oněgin.

Ceny Thálie za rok 2015 budou vyhlášeny 26. března.


Zobrazit všechny novinky »

  • Fotogalerie