Spáč v Klicperově divadle procitne v podobě nové adaptace knihy H. G. Wellse

Publikováno dne: 20.12.2019

Klicperovo divadlo uvede původně odloženou říjnovou premiéru v pondělí 30. prosince ve Studiu Beseda. Nebude však vycházet z filmu Woodyho Allena, ale z knihy Až spáč procitne anglického spisovatele a otce science fiction H. G. Wellse.

„I když jsme vyvinuli společně s pražskou agenturou Aura-Pont veškeré úsilí k získání autorských práv k původní adaptaci a byly již dohodnuty finanční podmínky, na definitivní souhlas k uvedení od americké strany stále čekáme. Vzhledem k tomu, že nejsou stanoveny závazné lhůty, rozhodli jsme se po dohodě s tvůrčím týmem na výsledek již nečekat,“ uvedla ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková.

„Dramaturg Martin Satoranský spolu s režisérem Adamem Skalou připravili nový text Až spáč procitne, který postavami a dějově vychází z knižní předlohy, ze které vycházel Allenův film. Již v průběhu prosince probíhaly zkoušky tohoto nového textu, které vyvrcholí generálkami po vánočních svátcích,“ dodává umělecký šéf Pavel Khek.

Premiéra inscenace Až spáč procitne proběhne v pondělí 30. prosince 2019 ve Studiu Beseda, první repríza se s ohledem na již zaplněný lednový hrací plán uskuteční ve středu 5. února 2020.

 

 

„Jste anachronismus, náhoda.“

H. G. Wells
Až spáč procitne
Režie: Adam Skala

„Zatímco jsem spal, svět zešílel. Já jsem zešílel.“

Graham Griffin se chtěl jenom pořádně vyspat. Když se ale probudil, nevěřil vlastním očím. Svět ovládají mocné obchodní korporace, všichni a všechno je na prodej a on sám je uctíván pomalu jako bůh. Než si ale pořádně stihne uvědomit, co se s ním děje, je zatažen do víru povstání, revolucí a brutálního boje o moc. Je totiž Spáčem. A kdo ovládá Spáče, ovládá úplně vše.

Až spáč procitne je román spisovatele a vizionáře Herberta George Wellse z roku 1910. Pojednává o dystopické technokratické společnosti, která se řídí jednoduchým pravidlem: Vlastnit, nebo být vlastněn. Původní autorská adaptace na pomezí sci-fi a grotesky se vůbec poprvé pokusí divákům připomenout toto pozoruhodné dílo, které ukazuje vizi budoucnosti až nebezpečně blízkou naší realitě.

„Existence Boha byla vědecky vyvrácena.“


Zobrazit všechny novinky »